Hoe hard is mijn water?
Waterhardheid per gemeente
Wist u dat de waterhardheid in uw gemeente bepaalt hoeveel last u heeft van kalkaanslag in uw waterleidingen en op de verwarmingselementen in uw apparaten? Hoe meer opgeloste calcium en magnesiumzouten zich in het water bevinden, hoe “harder” uw water is. Niet iedere gemeente heeft dezelfde waterhardheid. De bron van uw drinkwater – vaak grondwater – is overal in Nederland van een andere kwaliteit, hard of zacht. De meeste gemeenten hebben echter een hoge waterhardheid, met kalkaanslag tot gevolg. Apparaten als wasmachines, vaatwassers en CV-ketels verbruiken als gevolg van deze kalkafzetting op hun verwarmingselementen veel meer energie. Bovendien gaan deze apparaten sneller kapot. Gelukkig bestaat er voor dit probleem een oplossing. Met Calconditioner wordt uw water op een eenvoudige manier weer zacht gemaakt.
De Nederlandse waterhardheid, hoe zit dat precies?
Hoe meer kalk er in uw water zit, hoe “harder” het water is. De hardheid van uw water wordt door de Nederlandse drinkwaterbedrijven uitgedrukt in de Duitse hardheidsgraad. Bij een hardheid hoger dan 4,0gr D heeft u al last van hinderlijke kalkafzetting. Bij een hardheid van meer dan 5,5gr D kan kalkaanslag onherstelbare materiële schade aanrichten. Helaas is het drinkwater in ons land niet overal even zacht. In Nederland heeft in een aantal gemeenten het grondwater zo’n hoge hardheidsgraad dat het niet wordt toegestaan. Het gevolg daarvan is dat dit water wordt gemixt met minder hard grondwater uit een naburige gemeente. Daardoor blijft uw drinkwater onder het toegestane maximum qua hardheid, maar het nadeel is natuurlijk wel dat een gemeente met oorspronkelijk zachter water nu ook hard water ontvangt. Daardoor is het drinkwater in steeds meer plaatsen in Nederland hard geworden en dat merkt u direct in uw energieverbruik.
Wanneer is hard water schadelijk?
Hard water dat boven de zestig graden wordt verwarmd veroorzaakt schade aan uw leidingen en apparaten. Door verhitting van het water vormt zich een onoplosbare neerslag van calcium en magnesium mineralen. Die neerslag of kalkaanslag zorgt voor verstopte leidingen, kapotte CV-ketels en slecht functionerende verwarmingselementen van bijvoorbeeld vaatwasmachines of wasmachines. Ook uw geiser of boiler loopt door deze kalkaanslag gevaar. Tegenwoordig worden die namelijk – vanwege de huidige legionella beheersmaatregelen – boven de vijfenzestig graden Celsius ingesteld. Daardoor ontstaat er vaker en meer kalkafzetting in de boiler of geiser dan voorheen.
De nadelen of gevolgen van hard water
Het mag duidelijk zijn, hard water is slecht voor uw apparatuur omdat het kalkaanslag tot gevolg heeft. Die aanslag vermindert de levensduur van uw apparaten en veroorzaakt hogere energiekosten omdat opwarmen veel langer duurt. Maar hard water geeft nog meer problemen. Zo trekt kalkaanslag bacteriën aan en kan het zelfs legionella groei veroorzaken in tijdelijk niet gebruikte waterleidingen. Bovendien is kalkaanslag lastig te reinigen. Wie kent er niet de lelijke plekken op het aanrecht, veroorzaakt door het kalk in drinkwater? Hard water zorgt verder ook voor harde handdoeken, een droge huid, een verstopte douchekop en aanslag op uw douchewanden. Met hard water heeft u bovendien meer wasmiddel nodig om uw was goed te reinigen.
Calconditioner maakt uw water weer zacht
Heeft u genoeg van kalkaanslag door hard water en de nadelige gevolgen ervan en wilt u daar op een eenvoudige wijze iets aan doen? Dat kan met Calconditioner. Daarmee kunt u direct genieten van zacht drinkwater en verdwijnt bovendien de bestaande kalkaanslag in uw apparaten en waterleidingen. Calconditioner zorgt er namelijk voor dat de kalk- en magnesiumdeeltjes in hard water niet meer aan elkaar plakken. Daardoor vermijdt u toekomstige kalkaanslag en laten reeds vastzittende deeltjes vanzelf los.